Turist- eller affärsvisum?

Det är klart att det är möjligt att söka ett turist-visum, fast man egentligen tänker åka på ett affärsmöte eller dyligt kortare ändamål som INTE är turism. Det gör man ofta för att man har uppfattningen att ett turistvisum är enklare att söka. Så kan det vara - men långt i från alltid. Om du tänker göra detta vill vi att du tänker på följande:

- På blankettens fråga om "din kontakt i landet" så kan du i princip bara skriva ett hotell. Om du avslöjar att du har en affärskontakt eller bekant i landet genom att skriva det i blanketten, så kan det genast blir fråga om ett annat visum, och konsulatet kan kräva in inbjudningbrev från den nämnda kontakten.

Om du har fått en affärs-inbjudan, så söker man aldrig om ett turistvisum.

Om konsulatet av någion anledning misstänker att det INTE är fråga om en turist-resa, så kan de kräva in ett turist-program från en lokal researrangör, och nu blev det både jobbigt och dyrt. Eftersom det är svårt att från denna punkt krypa till korset, så blir rådet från oss - sök det visum du egentligen behöver - det kan bli lättast i slutändan.

Till Libyen och Saudi Arabien finns det i princip inga turistvisum - för att få ett, krävs i varje fall en inbjudan från UD i landet.