F A Q - vanliga frågor

 

 

1. Jag är inte nordisk medborgare, men bor och jobbar här...
Det är oftast inga problem att söka om visum, även om konsulatet bara är ackrediterat för exempelvis "Nordiska medborgare" om du bara har ditt visum/uppehållstillstånd i passet så kan du ansöka på samma sätt som vi. OBS att din nationalitet kan innebära att dina instruktioner för i frågavarande lands visum är andra än för nordiska medborgare, men du får i alla fall ansöka på konsulatet

2. När ska jag ansöka?
Ansök ca en månad före avresa - då har du gott om tid. OBS att de flesta konsulat inte skräddarsyr ditt visum för en angiven resa - utan att giltighetstiden börjar att räkna från det datum det stämplas - du ska alltså inte lämna in ansökan FÖR tidigt.

3. Passet - all info om passet hittar du via start-sidans länk "Förberedelser - passet"

4. Blanketter - blanketter för varje land finns via en länk på respektive lands instruktions-sida. Mer om blanketters ifyllnad kan du läsa via startsidans länk "Förberedelser - Blanketten".

5. Kostnader - all info om kostnader finns via startside-länken "Ny kund - kostnader"

6. Konsulaten / öppettider.
Många konsulat har ganska snäva (dåliga) öppettider för besök och det kan vara svårt att nå rätt person via telefon. Därför besöker vi konsulaten för att reda ut ev. problem. Många konsulat stänger redan efter lunch för inlämning och därför gäller allmänt att varje ansökan som ska in samma dag måste ha inkommit till ScanGuide senast kl 10.00 - annars blir det inlämning dagen efter.

7. Hur skickar jag ansökan
Det är en fråga om tid till förfogande - rådgör med oss - om du inte bor i Sverige har vi förmånliga avtal med de flesta kurirer om det är bråttom. Helst ska du inte rekommendera, skicka med expresspost. Du får även där ett nummer som fungerar på Postens "Tracking-tjänst"

8. Visum vid gränsen
Många länder har möjlighet att (beroende på din nationalitet) att ordna ett visum vid ankomst. DOCK gäller det oftast INTE de konsulat som vi företräder i Stockholm. Vissa har emellertid den möjligheten, men du måste tänka på följande innan du beger dig av UTAN visum på fickan.
- Visumet kan sitta "långt inne" vid ankomsten, dvs trängsel och köer måste man räkna med på stora flygplatser - ingen god ide om du har ett tidsschema du vill hålla - visumstationernas öppettider kanske inte passar din ankomsttid till orten
- Visumets kostnad blir en verklighet först när du ska betala .. finns korruption?
- Kontrollera alltid att flygbolaget släpper på dig på flyget utan färdigt visum (de kan vägra eftersom det blir de som får betala din hemresa om du inte får visum vid gränsen om du inte har råd att betala)
- Det finns nästan aldrig visumavdelningar vid väg-gränsstationer
- Ta reda på vad gränsstationen kräver för dokument för att du ska få ditt visum, det kan t ex vara en inbjudan, vaccinationsintyg eller annat dokument.